Nyt loppui löysäily ja makoilu!


Johan sitä melkein viikon jo palauttelin kroppaa puolikkaasta. Hieronnassa on tullut käytyä, mutta ei oikeastaan muuta ole tehty koko viikona aikana. Mies on ollut viimeiset pari viikkoa puolikuntoinen eikä ole jaksanut treenata, joten en ole minäkään pahemmin. Ennen viime sunnuntain puolimaratonia oli pakko käydä juoksemassa vähän omatoimisesti, mutta koska oma kuntokaan ei ollut ennen sitä paras mahdollinen, jäi kaikki ylimääräinen treeni väliin. 
Tuon puolimaratonin jälkeen mulla meni taas pakara jumiin ja iskiashermo kiukutteli. Sitä on nyt sitten venytelty ja hierojalla palauteltu. Pikkuhiljaa se alkaakin olla taas kunnossa.
Keskiviikkona kävin salilla tekemässä yläkroppatreenin ja eilen oli myöhäisillan treenissä maastavetojen, leuanvetojen ja hauisten vuoro. Ihmeen paljon porukkaa oli salilla perjantai-iltana kahdeksan jälkeen.




Viimeksi jo vähän kerroin miten mun salitreenit on muuttuneet tässä parin vuoden aikana. Aiemmin tuli tehtyä pääosa treeneistä laitteessa, mutta nykyään teen jo melkein kaikki treenit vapailla painoilla ja tangolla.

Mitä eroa niissä sitten on?
No ainakin laitteet, joita myös epäkeskolaitteiksi kutsutaan (esim. David), ovat turvallisimmat aloittelijoille ja myös helpoimmat. Niitä suositellaan myös ikääntyville treenaajille. Epäkeskolaitteissa on loukkaantumisriski pienempi ja liikeradat hieman rajoitetummat, mutta ne myös estävät koordinaatiokyvyn kehittämistä. Harjoitettavaan lihakseen saa hyvän tuntuman näissä laitteissa, mutta tukilihaksia ei saa vahvistettua samoin kuin vapailla painoilla. Näiden lisäksi säätömahdollisuudet on pienemmät. Itse ainakin kun olen aika lyhyt, kokonaiset 154 cm, olen välillä kokenut nuo laitteet hankaliksi, koska en vain ylety kunnolla. Käsien "vipusäde" on lyhyt, päällä istuttavissa laitteissa ei jalat ylety lattiaan yms. ongelmia on tullut vastaan. Ja tietysti isoille vahvoille miehille, ja miksei naisillekin voi ongelmaksi tulla se, että painot loppuvat kesken näissä missä on painot pakkana. 




Vapailla painoilla, tangolla, levypainoilla ja käsipainoilla treenatessa saa kuormitettua myös tukilihaksia, kehitettyä koordinaatiokykyä ja tehtyä puhtaita liikeratoja. Vapailla painoilla voi tehdä moninivelliikkeitä, kuten esimerkiksi jalkakyykky ja penkkipunnerrus. Näissä tulee kuitenkin muistaa, että vapailla painoilla treenailu vaatii paljon harjoittelua, jotta liike menee oikein, koska muuten loukkaantumisriski on suuri. 
Tässä kannattaa myös pitää maltti mukana, ettei laita liikaa painoja liian aikaisin, koska tällöin saattaa liikeradat mennä vääriksi. 




Sitten on vielä olemassa kiinteitä telineitä ja tankoja, joissa voit omaa kehonpainoa hyödyntämällä tehdä liikkeitä. Mulla on treeneissä ollut mukana leuanvetotanko, dippiteline ja erilaiset taljat. Viime keväänä, kun tuo vasen olkapää meni treenissä vähän rikki tai ainakin kiukustui, jouduin rajoittamaan tiettyjä liikkeitä. Käsi ei vaan taipunut tai sitten en saanut siihen tarvittavaa voimaa ja aloin tekemään dipit kippilaitteessa, jossa oman kehon painon ja vastuksen asettamisen avulla saa säädettyä rasitusta. Pari-kolme kuukautta meni siten, että jouduin varomaan olkapäätä, koska se petti alta jos yritti liikaa. Nyt vasta olen päässyt tekemään leuanvetoja ilman kuminauha-avustusta ja dippejä ilman kippiä, mutta kuminauhan avustuksella. Näissä laitteissa on muutenkin liikerata aika ohjattua. 


Dipit avustuksella



Leuat ilman avustusta, jos koroketta ei lasketa :D
(pätkä mikä pätkä)


Alatalja, ylätalja ja ristikkäistalja on laitteita, joissa on painot pakkana ja joita tulee käytettyä treeneissä jonkun verran. Niissä saa tehtyä liikkeitä, joita ei voi tehdä muilla välineillä, kuten esimerkiksi ristitaljapunnerrus.  


Alataljasoutu


Salilla voi siis treenata monella eri tyylillä ja kannattaakin aina kysyä ohjaajilta, mitkä liikkeet olisi sinulle sopivimmat tai mitä suositellaan juuri sinun tasoisellesi treenaajalle. Kaikki me joskus ollaan aloitettu sieltä helpoimmasta ja kevyimmästä treenistä. Ja niin pitääkin ettei riko itseään. Painoja kannattaa lisäillä vasta, kun tekniikka on kunnossa. Kuitenkin kannattaa muistaa, että on hyvä uskaltaa laittaa painoja tarpeeksi, jotta treenistä on hyötyä ja saat tuntuman painoihin ja liikkeeseen. 

Ei muuta kuin rohkeasti salille treenaamaan jos yhtään kiinnostaa! Siellä on kivaa! :)

Miten teillä muilla, onko treenityyli paljon muuttunut vuosien varrella?


Kommentit

  1. Jep! Laitteilla on hyvä aloittaa ja siitä edetä pikkuhiljaa vapaille painoille jos tuntuu hyvältä. Itsellä ei tällä hetkellä ole yhtään "laitteissa" tehtävää liikettä paitsi jalkaprässi selällään, mut sekin on sellainen äijäprässi. Normaalisti kyllä käytän reiden ojennus ja koukistus-laitetta, mutta nyt nekin puuttuvat ainakin toistaiseksi ohjelmasta.
    Alussa vissiin kaikki liikkeet oli laitteissa. Taljoja ja smithiä en laske kyllä laitteiksi, enkä sitä äijä-jalkaprässiäkään. Niitä tulee kyllä käytettyä tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ehkä ilmaisin hieman epäselvästi tuon rajan laitteiden ja laitteiden välillä :) Taljat ja jalkaprässit on mullakin kyllä käytössä. Paitsi tässä ohjelmassa mitä nyt teen niin ei tuota prässiä ole. Mutta ojennus ja loitonnus"laitteet" on.
      Salilla näkee harmittavan usein aloittelijoita, joilla ei vielä ole tekniikka kunnossa ja tekevät vapailla painoilla ihan kauheilla painoilla selkä notkolla sarjaa.
      Ei mulla itsellänikään varmaan kaikki liikeet ole vielä hallussa teknisesti, mutta silloin on painotkin sen mukaiset. :)

      Mukavaa sunnuntaita!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton