Treeniä ja lepoa sopivasti

Lepäätkö sä koskaan? Tuon kysymyksen kuulen usein kavereilta ja työkavereilta. Ja vastaus on kyllä. 
Viikossa pyrin pitämään ainakin yhden lepopäivän, jolloin toki teen kehonhuoltoa joko venyttelemällä tai joogaamalla. Myönnän kyllä, että mulla treenikalenteri on aika täynnä joka viikko ja välillä tuntuukin siltä, että käyn kotona vain kääntymässä. 

Olen kuitenkin oppinut kuuntelemaan kroppaa ja jos tuntuu väsymystä tai lihaksissa jotain kipua tai kiristystä, osaan pitää ylimääräistä taukoa. Olen ollut juoksematta ja käymättä salilla jopa kolme kuukautta keuhkokuumeen jälkeen. Samoin vuotta myöhemmin olin juoksematta lähes yhtä kauan, lonkan limapussin tulehduksen vuoksi. En lähtenyt juoksemaan uudestaan ennen kuin fyssari antoi luvan. Sen jälkeen olen välttynyt pahemmilta tauoilta ja vammoitta. Ainoa pidempi tauko tuli viime keväänä flunssakierteen vuoksi ja silloinkin hoidin itseni kuntoon ennen kuin lähdin kunnolla treenaamaan uudestaan.

Muistakaa lepo


Lepo on tärkeää kaikille ja se kannattaisikin ottaa mukaan viikko-ohjelmaan. Merkkaa treenikalenteriin ainakin yksi lepopäivä. Lihakset tarvitsevat kovan treenin jälkeen lepoa palautuakseen ja jos palautumisaika jää liian lyhyeksi ja vammoja alkaa pikkuhiljaa tulemaan väkisinkin. Olen myös usein kuullut sanottavan, että lihakset kasvavat levossa, joten hyvällä omalla tunnolla voit ottaa lepopäivän :)
Jos olen osallistunut pidemmälle juoksulle, kuten maratonille tai puolimaratonille, pidän yleensä pidemmän lepotauon treeneistä. Puolimaratonin jälkeen muutaman päivän täysilepo on ihan hyvä ja pidempien matkojen jälkeen jopa yli viikon lepo on ollut ihan hyvä valita ainakin omalla kohdalla. Kehonhuoltoa olen kyllä lepotauon aikana tehnyt, koska se auttaa palautumisessa. Myös palauttava pyörälenkki on joskus ollut hyväksi. Siinä kevyesti rullaten lihakset pääsevät rennosti liikkumaan ja saavat kuitenkin pieniä ärsykkeitä. Älkää siis unohtako lepoa :)

Lisäksi treenin on hyvä olla monipuolista. Jos juokset, on hyvä juosta erilaisia lenkkejä. Välillä hitaampia ja kevyempiä lenkkejä, välillä taas kovia nopeatempoisia lyhyitä vetoja. Kaikki kehittävät juoksukuntoa eri tavoin. Ja hitaiden lenkkien on hyvä olla huomattavasti "normaalivauhtia" hitaampia, nuo hitaammat pk-lenkit kehittävät peruskestävyyttä. Usein itsekin olen lähtevinäni hitaalle pk-lenkille, jossa sykkeiden on tarkoitus pysyä alhaalla, mutta jossain vaiheessa lenkkiä huomaan vauhdin karanneen ja sykkeet hakkaavat taas liian korkealla. Siksi käynkin nykyään pitkiä lenkkejä poluilla tai Vauhtisammakon sunnuntailenkillä, jossa joku muu määrää vauhdin. Näin saan pidettyä vauhdin kurissa paremmin.
Vauhtikestävyyttä saan treenata juoksukoulun viikkotreeneissä, jossa tarkoituksella ilmoittauduin kovempaan ryhmään. Juoksen viimeisten joukossa, mutta saan haastettua itseni paremmin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton