Haluatko sinä tehdä elämäntapamuutoksen?

Kerroin jokin aika sitten, miten liikunnasta tuli osa minun elämääni. Se ei käynyt helposti eikä yhdessä yössä. Ei edes kuukaudessa. Matka on ollut pitkä ja muutoksia olen tehnyt vähän kerralla.

Ensin pitää miettiä ja päättää mitä asioita haluat muuttaa ja miksi. Syyn olisi hyvä olla itseltä tullut, ei muiden määrittelemä. Elämäntapojen muutos vaatii sinun oman päätöksesi halusta muuttua. Sinun on oltava valmis tekemään töitä muutosten eteen ja vaikka se välillä tuntuisi vaikealta, tulee sinun pysyä päätöksessäsi muuttua. Kukaan ei voi tehdä muutosta puolestasi, mutta muut voivat olla tukenasi. 
Tulet matkallasi muutokseen mahdollisesti turhautumaan ja pettymään, mutta jos pitäydyt päätöksessäsi, ovat onnistumiset suurempi osa matkaa kuin vastoinkäymiset.



Elämäntapamuutos vaatii nimensä mukaisesti muutoksia tutuissa tavoissasi. Arkirutiineihin pitää tehdä muutoksia ja omaksua sellaisia toimintatapoja joilla muutos saadaan aikaiseksi ja myös pidettyä ilman suurempia ponnisteluita. Helpolla ei pysyviä muutoksia saada aikaiseksi. 
Sekä nykyiset, että uudet tapasi vaikuttavat elämääsi laajalti. Ihmissuhteet, terveys, onnellisuus. Nämä kaikki ovat niitä joihin tavat vaikuttavat joko hyvällä tavalla tai negatiivisesti. Voi olla, että kaikki läheisesi eivät ymmärrä miksi haluat tehdä muutoksen ja joskus voikin olla hyvä kysyä haluatko olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka eivät ole valmiita tukemaan sinua valintojesi kanssa. 
Mieti mitkä asiat ovat sellaisia joista olet valmis luopumaan saavuttaaksesi päämääräsi. Joskus voi olla hyvä karsia ympäriltä sellaisia asioita, jotka voivat olla esteenä muutoksesi toteutumiselle. Päätöksessä pysyminen ei välttämättä ole helppoa, jos haluat syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti ja kaveripiiri käy joka viikonloppu baarissa ja herkuttelee usean kerran viikossa pizzalla tai hampurilaisaterialla. 

Pelkästään itsekurin varaan ei kannata laskea tässä asiassa. Hetkellisiä tuloksia voi sen avulla kyllä saavuttaa, mutta ei pysyviä. Ennemmin kannattaa muuttaa omaa asennettaan ja niitä tapoja arjessa. Kun huomaat, että jo pienillä muutoksilla voi saada aikaan hyvän alun ne on helpompi omaksua arkeen. Jotta pysyt päätöksessäsi kiusausten edessä, voit kysyä itseltäsi viekö tämä kiusaus sinua kohti tavoitettasi vai poispäin siitä. Oletko valmis tekemään uudestaan kaiken sen, jonka olet jo saanut aikaiseksi jos nyt poikkeat uusista tavoistasi?

Ei liikaa kerralla

Aseta itsellesi sopivia tavoitteita heti alkuun, jotta tekeminen pysyisi mielekkäänä. Ei kukaan halua pysyä päätöksessä terveellisemmästä elämästä jos se tarkoittaa jatkuvaa nälkää tai väsymystä. 
Aloita kevyesti, mutta päättäväisesti. Älä ole liian tiukka vaan salli itsellesi välillä joitain asioita vanhoista tavoistasi. Jos vaikka olet aiemmin ostanut kaupasta jokaisella ostosreissulla suklaapatukan, osta se jatkossa vain kerran viikossa. Vaikka perjantaina viikonlopun kunniaksi. Jos taas heikkoutesi on sipsit, osta viikonloppuna pienempi pussi sen suurimman sijaan ja kylkeen vaikka porkkana- ja kurkkutikkuja dipattavaksi. 
Lisää ruokavalioon pikkuhiljaa enemmän kasviksia ja poista punaista lihaa ja kovia rasvoja. Myös kasviksista saa maustamalla erittäin maukkaita. Ja jos haluaa, voi sekaan lorauttaa myös pienen määrän ruokakermaa, kunhan se on vähärasvaista tai miksei vaikka kookosmaitoa. Tee kerralla suurempia määriä uunikasviksia, sosekeittoja tai muita keittoja. Kanasta tai kalasta saa myös tehtyä erittäin herkullisia wokkiruokia eikä lisukkeeksi tarvitse muuta kuin pienen määrän riisiä. Kun ruokaa on valmiina pariksi kolmeksi päiväksi jää enemmän aikaa myös liikunnalle ja perheen kanssa olemiselle.
Annoskoot on se tärkein osa jos haluaa terveelliset ruokailutavat ja sen lisäksi on kiinnitettävä huomiota säännölliseen ruokailuun, 5-6 ateriaa päivässä. Kun syö pieniä aterioita tarpeeksi usein ei aterioiden välissä ehdi tulla nälkä eikä tällöin tule myöskään naposteltua kaikkea pientä. 

Pienillä muutoksilla pääset mielekkäämmin kohti tavoitettasi. Joskin matka kestää kauemmin, mutta lopputulos on pysyvämpi, kun sen tekee mukavalla tavalla.



Samoin treenien suhteen. Ei kannata heti täyttää kalenteria viikon jokaisen päivän osalta erilaisilla treeneillä. Siitä tulee vain kroppa kipeäksi ja viikonloppuna ei enää ole voimia muuhun kuin sohvalla makaamiseen. 
Aloita vaikka kahdella salitreenillä per viikko ja lisäksi kävelylenkkejä sopivalla vauhdilla. Ota arkeen mukaan myös hyötyliikunta. Pyöräile työmatkat jos mahdollista ja jos taas kuljet linja-autolla, jää kyydistä muutama pysäkinväli aiemmin ja kävele loppumatka. Saat helposti lisäkilometrejä ja liikuntaa arjessa. Kuin huomaamatta kunto kohenee ja mieli on virkeämpi heti aamusta. 
Kuka tietää, ehkä jaksat viikonloppuna lähteä pitkälle kävelylenkille ihanassa auringonpaisteessa. 
Testaa erilaisia liikuntamuotoja, jotkut tykkäävät kovatempoisesta ohjatusta treenirääkistä, toiset ovat mielellään omissa oloissaan salilla treenaamassa. Joku tykkää kehonpainolla tehtävästä treenistä, toinen nostaa raskaita rautoja. Aerobista treeniä voi tehdä sisällä tai ulkona. Voit lähteä juoksemaan, kävelemään metsään, uimaan tai pyöräilemään. 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että aika ja energia ei riitä kaikkeen vaikka kuinka haluaisi :)

Tämä on aihe, josta voisin keskustella loputtomiin ja siinä on myös yksi syy miksi lähdin kouluttautumaan Personal Traineriksi.


Olethan jo laittanut seurantaan myös some-tilini:
Facebook https://www.facebook.com/yksipaivaelamasta/
Instagram @tanjahelea ( https://www.instagram.com/tanjahelea/)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton