Kohti terveellisempää ja tasapainoisempaa tulevaisuutta | Lepo

Kun lähdet tekemään muutosta elintapoihisi tulee ensimmäisenä miettiä mitä haluat ja miksi.
Vastuu ja valta päätöksistä sekä muutoksista on sinulla itselläsi ja muut voivat vain tukea sinua matkallasi tai antaa neuvoja miten voit päästä tavoitteeseesi.
Keskity asioihin joihin voit itse vaikuttaa ja lopeta murehtiminen sellaisista asioista joille et voi mitään, näin pääset helpommalla ja saavutat enemmän.
Säähän et voi vaikuttaa, mutta voit valita oikeat varusteet sään mukaan tai vaihtaa ulkotreenin sisätreeniin. Työpaikan ruokalan ruokalistaan tai valmisruoan sisältöön et voi vaikuttaa, mutta voit tehdä omat eväät.



On paljon asioita joihin voit itse vaikuttaa ja aloittamalla pienillä muutoksilla voit saada pitkällä aikavälillä aikaan suurenkin muutoksen. Voit aloittaa lisäämällä liikuntaa pikkuhiljaa ja muuttamalla ravintotottumuksiasi vähän kerralla ja jo vuoden kuluttua on tapahtunut suuri muutos olotilassasi.

Tärkeimpiä asioita elintapojen muutoksessa on muutama ja niihin kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota. Ensimmäisenä tulee mieleen lepo.
Laadukas yöuni, muu lepo ja palautuminen on keskeinen perusta. Muistan jostain lukeneeni, että yksi uneton yö vastaa elimistössä yhden promillen humalatilaa. Se heikentää tarkkaavaisuutta, arviointikykyä ja motivaatiota. Lisäksi se lähes puolittaa työtehon ja voi aiheuttaa jopa sairaspoissaoloja.

Mitä sitten on laadukas yöuni?

- Riittävän pitkäkestoinen uni, noin 7-9 tuntia/yö
- Rauhallinen nukkumaympäristö ja oikea lämpötila
- Hyvä vuode
- Uni on oikein ajoitettua, kun se noudattaa elimistön normaalia vuorokausirytmiä
- Valmistaudu uneen huolella, ei elektronisia laitteita liian lähellä nukkumaanmenoa
- Oikea ravinto, ei piristeitä tai nautintoaineita

Unettomuus voi aiheuttaa ärtymystä, passiivisuutta ja ilottomuutta. Kun onnellisuus ja ilo katoaa ei kukaan jaksa tehdä muuta kuin välttämättömimmän ja tämä tekee meistä passiivisia.
Kun taas nukkuu hyvin jaksat paremmin myös arjen haasteita ja pysyt positiivisempana. Lisäksi kehitys tapahtuu levossa eli jos haluat kehittyä, muista levätä.
Myös diabetes ja ylipaino ovat yhteydessä liian vähäiseen lepoon.

Säännöllisyys yöunissa on yhtä tärkeää kuin niiden kesto. Viikonlopun valvominen heittää unikellosi väärään aikatauluun ja alkuviikko menee kehon yrittäessä päästä takaisin tuttuun sykliin. Nukkumaan menoaika tulisi olla aina sama enintään 30-60 minuutin poikkeuksella.
Päiväunet voi ottaa avuksi jos lepoa ei saa tarpeeksi tai jos sinulla on epäsäännöllinen työaika, treenaat aktiivisesti tai yöunet jäävät muusta syystä vähäiseksi. Esimerkiksi pienten lasten vanhemmilla univaje on yleistä yöheräämisten vuoksi. Tällöin tulisi sallia itselleen päiväunet samalla, kun lapsi nukkuu. Jo puoli tuntia on tarpeeksi ja melkeinpä sitä pidemmät päiväunet syövät yöunilta pohjaa.

Lepoa on myös muunlaista kuin vain nukkuminen. Voit rentoutua hyvän kirjan ääressä, hieronnassa tai meditoimalla. Kun vaan muistat, että lukemasi kirja ei saa olla opiskelukirja tai muu jossa joutuisit miettimään liikaa ja aivot kävisivät ylikierroksilla. Anna itsellesi aikaa rauhoittua juuri sinusta hyvältä tuntuvalla tavalla.


⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton