Juoksu ja istumatyö


Oletko koskaan miettinyt kuinka pitkän ajan vuorokaudesta vietät istuen?

Usein puhutaan siitä, miten raskas ruumiillinen työ vaikuttaa juoksuun ja treenaamiseen. Kuitenkin helppo toimistotyökin tuo omat haasteensa.
Varsinkin aikuiset viettävät ison osan valveillaoloajasta istuen. Istutaan töissä päätteen edessä, työmatkoilla istutaan autossa tai julkisissa, kotiin tultua istutaan ruokapöydän ääressä ja sohvalla.



Oikeastaan tämä kaikki alkaa jo päiväkodissa, jossa lapset istuvat suuren osan päivästä istuen, puhumattakaan siitä ajasta, joka vietetään koulun penkissä esikoulusta ammattiin valmistumiseen saakka. Jokainen meistä istuu helposti jopa 5-6 tuntia päivässä.

Jokainen meistä tietää ainakin jollain asteella miten kuormittavaa keholle istuminen on, mutta silti ei saa itseään liikkeelle.

Pitkäkestoinen istuminen kuormittaa kehon tukirakenteita ja on todennäköisesti yksi suurimmista aiheuttajista niska- ja selkäkipuihin. Lisäksi paikallaan istuminen ja seisominen voivat myös aiheuttaa alaraajoihin turvotusta laskimopaluun heikkenemisen vuoksi. Näistä kahdesta toki seisominen on jo parempi vaihtoehto, koska tällöin veri pääsee jo virtaamaan paremmin kuin istuessa. Istuessa myös pakaralihakset passivoituvat ja istuminen on itse asiassa aika kuormittavaa keholle, mutta ei hyvällä tavalla.

Toisaalta taas seisominen voi aiheuttaa myös tiettyjä haittoja. Jos asentoa ylläpitävät lihakset eivät ole kunnossa alkaa seisomisasento kallistua vinoon ja lantio työntyy eteen joka taas voi aiheuttaa alaselkäkipuja ja lopulta jopa lantion virheasennon.

Tästä syystä työaikanakin on hyvä tauottaa istumista vaikka kevyellä jaloittelulla ja liikkumisella.


Miten sitten istuminen voi vaikuttaa juoksuun?


Jos keskikehon tukilihakset eivät ole kunnossa näkyy se useimmiten juoksuasennossa.

Tästä syystä on hyvä kiinnittää juoksuharrastuksen yhteydessä myös lihaksiin sekä juoksutekniikkaan. Yksi yleisimmistä asentovirheistä on lantion alas tippuminen. Juoksuasento näyttää istuvalta, jolloin liike lähtee reisistä. Tästä asennosta olisi hyvä päästä eroon jo heti aluksi. Lantio tulee olla edessä ja ylhäällä, jotta askel rullaa ja juoksu on mahdollisimman taloudellista.

Usein istumatyöläisillä lonkankoukistajat ovat valmiiksi jumissa ja tästä syystä myös juoksuasento on istuva. Lonkankoukistajien venytys kannattaa ottaa mukaan päivittäiseen kehonhuoltoon. Samoin keskivartalon lihasten vahvistaminen kannattaa aloittaa heti alkuun, jotta saat juostessa parhaan mahdollisen tuen niistä. Lopulta saat tukea niistä myös töissä istumiseen, koska asento pysyy ryhdikkäämpänä.

Istuessa myös pakara- ja takareiden lihakset ovat jatkuvassa venytyksessä, joten niiden säännöllinen venyttely on erittäin tärkeää jotta saat pidettyä ne kunnossa juoksua ajatellen. Itse suosin pumppaavia venytyksiä, koska ne saavat myös verenkierron vilkkaammaksi.

Keskivartaloa vahvistaessa kannattaa välttää istumaannousun tyyppisiä liikkeitä, sillä niitä tehdessä aktiivisimpina lihaksina ovat etureidet ja lonkankoukistajat. Tärkein treenattava lihasryhmä on juoksijallekin tärkeät keskivartalon syvät lihakset.

Jokaisen, myös ei juoksijan, kannattaa siis muistaa tauottaa istumista päivän aikana, huolehtia kehonhuollosta ja muistaa myös vahvistaa tukilihaksia.


⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton