Palautuminen käyntiin




Karhunkierros päästiin juoksemaan viime viikonloppuna ja nuo matkat tuntureiden ja vaarojen poluilla on keholle kuormittavaa.
Palautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota jo heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja paras keino saada palautuminen alkamaan on ruoka eli energia ja nesteet. Onneksi ainakin niissä polkutapahtumissa joissa itse olen ollut mukana on maaliin tulon jälkeen saanut jotain syötävää.
Karhunkierroksella meille tarjottiin ihanaa kanakeittoa, jota olin odottanut jo viimeisen 5 kilsan matkan. Tihkusateessa ja loppumatkan huippujen tuulesta oli kroppa hieman viilentynyt ja vaikka koko matkan tuli syötyä tasaisin väliajoin alkoi nälkä jo tuntua vatsanpohjalla.
Kanakeiton kaverina oli alkoholiton olut ja kaurasipsejä. Kaikki maistuivat niin hyvältä!
Vielä keskiviikkona tuntui siltä, että nälkä on loputon. Töissäkin jo puolitoista tuntia lounaan jälkeen olisi voinut syödä toisen lounaan, mutta tyydyin välipalaan.

Kovan ja pitkäkestoisen urakan jälkeen on hyvä muistaa, että kroppa kaipaa myös lepoa. Jos väsyttää, nuku. Treenejä en itse ole ajatellut tehdä, mutta kehonhuoltoa venyttelyn muodossa sekä kevyttä aktiivista liikuntaa. Lisäksi yövyimme kotimatkalla Laajavuoressa, jossa oli myös kylpyläosasto. Käytiin uimassa rauhallisesti ja löydettiin sieltä myös kylmävesiallas, jossa käytiin muutaman kerran. Kylmäaltaassa vesi oli +7 asteista ja vieressä oli sopivasti +37 asteista vettä. Tunsi hyvin miten verenkierto vilkastui ja jaloissa kihelmöi.
Hämmästyksekseni jalat olivat jo maanantaina hyvässä kunnossa. Portaat pääsi kävelemään ilman ongelmia ja Karhunkierroksen loppumatkasta vaivannut polvikipu oli täysin poissa. Ainoastaan oikea lonkankoukistaja oli edelleen arka. Työkaveritkin ihmettelivät tiistaina kun kävely sujui niin hyvin.

Tiistaina kävin työpäivän jälkeen vetämässä asiakkaalle ulkotreenin ja keskiviikkona yhden juoskuohjauksen, mutta itse en ole sen enempää tehnyt.
Venytellessä huomasin, että lonkankoukistaja vaatii hieman töitä vielä, mutta muuten lihakset vaikuttavat palautuneilta. Ei ne sitä kuitenkaan vielä ole, sillä kovassa rasituksessa joka tuolla matkalla oli ne ylä- ja alamäet, lihakset vaurioituvat ja niiden korjaantuminen kestää kyllä kauemmin kuin pari päivää.

Venyttelyn tein lyhyillä pumppaavilla venytyksillä, niin sanottua aktiivista kohdevenyttelyä. Eli venytellään noin pari sekuntia, 8-10 kertaa. Raaja viedään venytysasentoon omalla lihastyöllä, pidetään pari sekuntia, jonka jälkeen palautetaan lähtöasentoon. Ensimmäiset venytykset kevyempinä ja loppua kohti venytys menee joka kerta hieman pidemmälle.


Kehonhuollon ja ravinnon sekä nesteiden lisäksi todella hyvä keino palautua on erittäin kevyt aktiivinen liikunta. Kävelylenkit koiran kanssa tai poluilla ja kevyt pyöräily on tähän todella hyviä. Pyöräillessä tulee muistaa, että vastus pidetään tarpeeksi kevyenä ja kadenssi voi olla jopa hieman ylisuuri. Nivelet saa kevyttä liikettä ja aineenvaihdunta saa vähän buustia. Me käytiin torstaina juuri tällaisella kevyellä pyörälenkillä Naantalissa ja olihan se mukava päästä taas liikkumaan enemmän. Pieni vastatuuli toi hieman vastusta lisää, mutta onneksi vaihteilla pystyi keventämään. Matkaa meillä tuli vähän päälle 18 km ja aikaa meni reilu tunti. Piti käydä jäätelöllä, mutta Naantalin vanhan kaupungin rannan kioskit oli vielä kiinni.

Kun teimme Rukalla lähtöä, törmäsimme parkkipaikalla Karo Hämäläiseen, joka meidän vaivalloista kävelyä katsoessaan sanoi, että viikon ajan olisi hyvä pitää lepoa tuollaisen rasituksen jälkeen. Ja oli samaa mieltä meidän kanssa, että tärkeintä on juuri lepo, energian riittävä saanti, nesteet ja kevyt liikunta.

Miten sinä yleensä palaudut pidempien juoksumatkojen tai muiden raskaampien suoritusten jälkeen?




⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton