Miten vältät ylikunnon ja ylikuormituksen!



Kuinka moni muistaa pitää säännöllisesti lepoa harjoittelusta, tuppaako se jäämään liian vähille, koska mieli vain vetää intohimoisesti treenaamaan?

Itse olen nyt puhunut levon puolesta, varsinkin Vauhtisammakon juoksukoulussa, että uskallettaisiin pitää tulevan tauon aikana oikeasti lepoa harjoittelusta.

Miksi sitten on tärkeätä malttaa pitää lepoa?

Kuntoilussa ja harjoittelussa käy useasti niin, että nälkä kasvaa syödessä, varsinkin jos olet aloittanut uuden harrastuksen tai palannut sen pariin tauon jälkeen. Siinä saattaa herkästi käydä niin, että harjoittelu menee liian kovaksi ja liian usein, eikä ehditä palautua edellisestä treenistä.

Ylikuormitustila, ylikunto tai alipalautuminen  tarkoittaa sitä, että elimistö ja keho on niin väsynyt ja toiminnot häiriintyneet ettei keho vain enää jaksa tuottaa liikuntasuoritusta.

Pelkkä harjoittelu ei välttämättä aja tähän tilaan vaan taustalla on myös muu elämä ja sen aiheuttama stressi tai sairastelu. Kannattaakin siis ottaa harjoittelussa myös huomioon muut kehoa ja mieltä kuormittavat asiat.  Mikäli olet stressaantunut tai elämässä on vaihe joka kuormittaa sinua normaali enemmän on ehkä hyvä siinä kohtaa hieman hengähtää tai ainakin jättää kova treeni pois siksi aikaa.

Miten välttää ylikuormitus?

Peruskunto kuntoon!

Peruskunto pitäisi alkuun laittaa siihen kuntoon, jotta pystyy nostamaan harjoittelun tehoa. Liian usein harjoitellaan liian kovaa ja liian usein. Peruskunnon pitäisi olla riittävän hyvä että pystyy tekemään raskaampia treenejä. Jos joka treeni on liian raskas tai Hiit- treeni, niin pohja ei sitä kovinkaan pitkään välttämättä kestä.

Oletko väsynyt?


Mietin mikä on sinulle sopiva treenimäärä äläkä vertaile sitä muiden harjoitteluun. Muista myös, että jos kuntoilu aiheuttaa sinulle stressiä, niin silloin olet luultavasti mennyt yli. Muista myös että on ihan ok jos välillä väsyttää, eikä silloin tarvitse lähteä harjoittelemaan vaan voit ihan hyvin unohtaa juoksun ja mennä vaikkapa reippaalle kävelylle. Älä siis suorita liikaa vaan osaa höllätä ja ole itsellesi armollinen



Seuraa sykkeitä ja dataa!


Viimeistään siinä vaiheessa pitää herätä ja pitää kunnon taukoa jos leposyke on normaalia korkeammalla, ruoka ei maistu tai uni on katkonaista tai huomaat ettet palaudu kuten aiemmin.
Muita merkkejä on myös jos olet ärtynyt , koet väsymystä, suorituskyvyttömyyttä tai koet sydämentykytyksiä


Olethan jo muuten ottanut YouTube-kanavamme seurantaan? Jos et niin saat sen tilattua tästä!

⇩⇩⇩⇩


IG
Facebook











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton