Juoksu ja juoksutekniikka

Juoksublogi käsittelee tällä kertaa juoksutekniikkaa, lähinnä juoksuasentoa ja askelpituutta juoksussa, sekä annamme hieman vinkkejä juoksutekniikkaan.



Minkä takia hyvään juoksutekniikkaan kannattaa panostaa? Juoksutekniikalla on merkitystä niin kehittymisen kannalta kuin hyvinvoinninkin, olit sitten jo kokenut juoksija tai vaikkapa aloittelija.

Juoksutekniikkaa kannattaa opetella sillä sen avulla juoksusta tulee tehokkaampaa ja taloudellisempaa, tämä tarkoittaa sitä, että energiaa kuluu vähemmän ja jaksaa juosta kauemmin. Juoksuasentoa ja juoksutekniikkaa harjoittelemalla ja parantamalla myös rasitusvammat ja loukkaantumisherkkyys vähenee.

Juoksuasento

Hyvä juoksutekniikka alkaa oikesta juoksuasennosta. Juostessa pidetään ryhti mahdollisimman hyvänä sekä lantio suorassa. Juostessa ylävartalo voi nojata hieman eteenpäin, hartiat pidetään kuitenkin rentoina ja alhaalla. Kädet tekevät liikettä suoraan eteen ja taakse sekä kannattaa kiinnittää huomio siihen ettei kyynärpäät tule paljon kylkilinjoja edemmäs.

Juoksu ja askelpituus

Tärkeintä askelluksessa on se, että askel tulee aina kropan alle. Jos askel tulee eteen pääsee lantio putoamaan taaksepäin. Tällöin jalkapohjasta selkään asti ulottuva tuki ja katoaa ja alat tekemään töitä etureisillä.

Askeltiheydestä kun puhutaan niin useimmiten suositellaan 180 askeleen frekvenssiä. Tämä tarkoittaa, että saadaksesi juoksuun rullaavan rytmin sinun pitää ottaa 180 askelta minuutissa. Tämän seuraamisen hyvänä apuna on urheilukellot, joista osa ilmoittaa vain yhden jalan frekvenssin, eli tuolloin esim. Suunto näyttää arvoksi 90.
Nämä ovat kuitenkin vain lukuja ja niitä ei kannata liikaa tuijottaa, sillä tuohon vaikuttaa mm. millainen harjoitus on ollut. Kevyemmässä juoksussa askeltiheys helposti pienenee ja päinvastoin kovaa juostessa kasvaa

Videolla hieman polkujuoksusta asiaa, katso videolta miksi juoksemme poluilla ja mitä hyvää siinä


IG
Facebook

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton