Juoksu || Mäkijuoksu

Miksi juoksijan kannattaa harjoitella mäkijuoksua? Siihen juoksublogi keskittyy tällä kertaa.

Mäkijuoksu kehittää hyvin juoksuvoimaa sekä hapenottokykyä. Samoin kun harjoittelet mäkijuoksua ja mäkijuoksutekniikkaa ei kisassa tai lenkillä eteen osuva isompi ja haastavampi mäki tule liian isoksi esteeksi, vaan pääset sen yli helpommin.



Mäkijuoksusta lisää voimaa ja hapenottokykyä

Mäkijuoksussa on tärkeätä saada lihaksisto toimimaan oikealla tavalla, se edellyttää takareisin, pakaroiden ja pohkeiden harjoittelua sekä aktivointia. Mäessä tärkeää on nostaa polvia riittävästi, että juoksuun saadaan riittävästi voimaa. Tykkään itse treenata salilla paljon voimaa, mutta parhaiten lajinomaista juoksuvoimaa saan mäkijuoksusta.

Mäessä myös hapenottokyky paranee. Mäkijuoksussa kun syke nousee alhaalta lähelle maksimia, saadaan tehokas harjoitus ja ärsyke sydämelle ja hapenottoelimistölle. Sydän on lihas, joka kaipaa treeniä toimiakseen tehokkaasti myös kovilla ja korkeilla sykkeillä. Mäkitreeniä voi tehdä varioiden, esimerkiksi lyhyitä pyrähdyksiä kovilla tehoilla tai toisaalta pitkiä ja rauhallisia vetoja.

Mäkijuoksu ja juoksutekniikka


Ylämäkijuoksussa polvia nostetaan reilusti, myös kädet tekevät voimakkaasti töitä ja rytmittävät sekä antavat vauhtia ja voimaa mäkeen. Jalkojen ponnistus suuntautuu eteenpäin ja yläviistoon,  muistetaan kuitenkin pitää askellus lyhyeänä eikä lähdetä harppomaan, askellus voi olla hieman jopa normaalia juoksua lyhyempi. Ryhti ja asento mäen mukaisesti, kun mäki jyrkkenee myös nojataan enemmän eteenpäin.

Alamäkijuoksu on yleensä haastavampaa kuin ylämäkijuoksu. Isoin virhe yleensä alamäkijuoksussa on se, että jarrutetaan vauhtia jolloin jää alamäen liike-energia hyödyntämättä sekä etureidet saattavat mennä pahastikin hapoille.

Alamäkijuoksussa kannattaa keskittyä että askel rullaa ja nousee sekä tippuu aina kehon alle, eli tässäkin lyhyt askellus. Alamäessä siis jalkoja vedetään aktiivisesti taaksepäin, eli tavallaan kaadutaan eteenpäin ja annetaan vauhdin kiihtyä. Itse suosittelen alkuun harjoittelemaan tätä lyhyessä ja loivassa mäessä, ja siitä kun taito ja uskallus kehittyy niin siirtymään pikku hiljaa pidempiin ja jyrkempiin mäkiin.

Mäkijuoksu lyhyesti

- Kehittää juoksuvoimaa sekä hapenottoa
- Nosta polvia ja käytä käsiä ylämäessä
- Käytä koko takaketjua, varsinkin pidemmissä mäissä katso että koko jalkapohja tulee maahan
- Hyödynnä alamäet ja painovoima


Youtube - kanavalla vielä lisää mäkijuoksusta






IG
Facebook





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton