Juoksu ja diabetes

Diabeetikon on hyödyllistä harjoitella monipuolisesti, niin kestävyyttä kuin myös lihaskuntoa, diabeetikko voi käytännössä harrastaa kaikkia tavanomasia lajeja vaikkakin tämä kirjoitus tulee koskemaan enemmän juoksun ja diabeteksen yhdistämistä.



Välillä sitä miettii juoksun ja diabeteksen yhteensovittamista ja miten sitä saisi paranneltua, välillä myös sitä ajattelee onko tässä mitää järkeä ja olisiko helpompaa lajia olemassa.  Toisaalta juoksun ja diabeteksen yhteensovittaminen on laji jonka voi oppia.

Mitä diabeteksen ja juoksun kanssa pitää ottaa huomioon

Ennakointi, kannattaa ennakoida juoksun ja liikunnan aikainen verensokerin muutos ja hypot.
Itse tarkkailen verensokereita normaalia useammin  ja siltikin kannan mukana treeneihin aina jotain jolla saan nopeasti nostettua tarvittaessa verensokereita, esimerkiksi geeliä tai urheilijuomaa.
Fyysinen harjoittelu kuluttaa kropan energiavarastoja ja altistaa näin ollen hypoglykemioille.
Useimmiten jos itselläni alkaa verensokerit laskemaan, tapahtuu se pidemmän ja matalatehoisen juoksutreenin aikana. Tätä voi välttää kun muistaa insuliinin vaikutus ajan, sekä muistaa ottaa lisäenergiaa jolla saa verensokeria ylös/ pidettyä ennallaan.

Kovempi tehoisissa harjoituksissa itselläni taas tuppaa verensokerit nousemaan. Tämä johtuu stressihormoneista, joita erittyy kovassa ja intensiivisessä harjoittelussa, samoin kisatilanne saattaa tehdä saman. Tätä olen nyt alkanut varovaisesti säätämään pikainsuliinilla ennen harjoitusta.
Liian korkeilla arvoilla ei kannata edes odottaa hyvää tulosta koska jo yli 10 mmol/l verensokerit heikentävät suoritusta huomattavasti. Toki oman maratonin ennätyksen olen juossut yli 15 mmol/ l arvoilla ja puolikkaankin yli 10 mmol/l  arvoilla, toki ajat varmasti olisivat paremmat jos olisi saanut juosta paremmilla arvoilla, niitä kisoja odotellessa.


Yleisesti diabeetikon juoksun ja kuntoilun aikaiseen verensokeritasoon vaikuttavat monet tekijät.
Harjoituksen teho ja kesto, mitä on syönyt ennen liikuntaa (aterian koostumus), insuliinin määrä ja jopa pakkanen tai helle vaikuttavat siihen.

Itse valmistaudun harjoituksiin niin että ennen kovaa treeniä/kilpailua en tee tankkausta ellei ole pakko, mukaan toki ota jotain hiilaripitoista tankattavaa. Tämän lisäksi olen nyt siis kokeillut että otan muutaman yksikön pikainsuliinia ettei hormonit nostaisi arvoja liikaa.

Ennen pidempää ja rauhallista lenkkiä tankkaan hieman ennen lähtöä,  noin 20-40 g hh, riippuen millä tasolla veresokerit ovat. Tämän lisäksi pyrin yli kahden tunnin lenkeillä saamaan arvot niin, että nautin noin 20g hh 20 minuutin välein. Tarvittaessa pidemmillä lenkeillä otan pikainsuliinia jos on tarve, harvoin tulee vaan arvot ovat yleensä asettuneet noissa aika hyvin noin 6-10 väliin.
Treenin jälkeen pyrin aina heti syömään kunnon aterian

IG
Facebook




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton